10 εκδηλώσεις της πνευματικής αφύπνισης

awaken.jpg

Αν κάποιος έπρεπε να ψάξει για ένα μοναδικό κοινό σημείο εκκίνησης μεταξύ πολλών πνευματικών παραδόσεων, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι η ιδέα του ενσαρκωμένου πνεύματος. Με άλλα λόγια – η ιδέα ότι είμαστε ουσιαστικά πνευματικά όντα ενσωματωμένα σε μία υπέροχη βιο-φυσική μηχανή σε ένα σύντομο βιωματικό ταξίδι στον φυσικό τρισδιάστατο κόσμο.

Κάποιος μπορεί να το πιάσει από μια μεριά και να δει την αφύπνιση της συνείδησής μας (τις σκέψεις μας, την εικόνα του εαυτού μας, τις επιθυμίες μας, κλπ) σαν μόνο ένα μικρό κομμάτι όλου του φάσματος του εαυτού μας, παρ’ όλη την ψευδαίσθηση ότι αυτό που βλέπουμε, σκέφτομαστε ή αισθάνομαστε είναι όλο εκεί και είναι η μόνη πραγματικότητα. Έχουμε ξεχάσει ποιοι είμαστε. Είναι σαν να μας άγγιξε μια γόμα μνήμης όπως στην ταινία «οι Άνδρες με τα Μαύρα» και να μας έκανε να ξεχάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας πριν ενσαρκωνοθούμε σε αυτόν τον κόσμο. Κωμικο-τραγικό, αλλά αληθινό!

Ο δρόμος για την πνευματική αφύπνιση χαρακτηρίζεται στην πραγματικότητα από την αναγνώριση του Εαυτού μας, μια ανάμνηση του ποιοι πραγματικά είμαστε. Είναι η υπέρβαση πέρα από την συνείδηση του «εγώ» και η έξοδός μας από τη μήτρα, αν θέλετε. Είναι η παράκαμψη της προεπιλεγμένης ρύθμισης του ξυπνήματος της συνείδησης που φιλτράρει την βαθύτερη σιωπηρή γνώση από την πολυδιάστατη συνείδησή μας. Είναι βεβαίως αυτό που επίσης ονομάζεται αφύπνιση, γιατί ξυπνάμε από την ψευδαίσθηση, το όνειρο και την υπνοβασία από χρόνια πολιτισμικοποίησης και βιολογικών αναγκών.

Αλλά τι είναι η αφύπνιση του εαυτού μας; Όπως οποιαδήποτε άλλη μεταφυσική έννοια, είναι δύσκολο να την εξηγήσει κανείς με σαφήνεια με μιας. Είναι καλύτερο να περιγράψει κανείς τα φαινόμενα ή τις εκδηλώσεις της. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να εξηγήσω τι κάνει ένα πράγμα, παρά τι είναι. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα που δίνουν μια εικόνα του τι σημαίνει να ζήσετε μια πνευματική αφύπνιση:

1) Αισθάνεστε τη ζωή σας να αναζωπυρώνεται με ένα νέο πάθος

Όταν ξεκινάτε αναγνωρίζοντας τον εαυτό σας για αυτό που πραγματικά είστε, γίνεται όλο και πιο φανερό πως η συναινετική πραγματικότητα που είχατε μοιραστεί με τους άλλους δεν ήταν αυθεντική και σας εξυπηρέτησε πολύ λίγο. Δεν χρειάζεται πλέον να ακολουθήσετε τους στόχους ή τα σημεία αναφοράς που καθορίζονται από την κοινωνία και τον πολιτισμό – εσείς ορίζετε τους δικούς σας στόχους και τα όνειρά σας. Δεν είστε πλέον ένα κατακερματισμένο αυτόματο σε ένα προ-προγραμματισμένο κοινωνικό πλέγμα, αλλά ένα ελεύθερο πλήρες άτομο στο δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση. Ξεκινάτε να ευθυγραμμίζεστε με τον σκοπό της ζωής σας και το αληθινό της δυναμικό. Αρχίζετε να κάνετε πράγματα που σας κινητοποιούν και με τα οποία είστε παθιασμένοι. Η κοσμοθεωρία σας αλλάζει μαζί με τις αξίες σας και με το πώς ορίζετε τις προτεραιότητές τους.

Αισθάνεστε τη ζωή σας να αναζωπυρώνεται με ένα νέο πάθος, γιατί καταλαβαίνετε την αξία του να ζείτε τη ζωή σας με το δικό σας τρόπο και την ελευθερία να το πράξετε.

2) Έχετε επίγνωση των νέων ευκαιριών – Η νοοτροπία της αφθονίας

Η αφύπνιση του εαυτού σας δεν είναι πλέον ένα θύμα της παραπληροφόρησης και του φόβου που τροφοδοτείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και που αναμασιέται από τους ανθρώπους γύρω σας.

Δεν εκστασιάζεστε πλέον από την αφήγηση που αναπαράγεται από την κυρίαρχη κουλτούρα. Έχετε δει πέρα από όλα αυτά.

Οι πολιτισμικά μεταδιδόμενοι φόβοι, οι «αξίες» και οι περιοριστικές πεποιθήσεις αρχίζουν να γίνονται ένα κομμάτι του παρελθόντος. Δεν σας καταπιέζουν άλλο πια. Αρχίζετε να εξοικειώνεστε με το άπειρο και το άφθονο. Οι Ορίζοντές σας διευρύνονται χιλιάδες φορές.

Τώρα βλέπετε την αφθονία, την ευκαιρία και τις άπειρες δυνατότητες εκεί που βλέπατε μόνο σπανιότητα και το μέλλον σας κλειστό. Η επίγνωσή σας διευρύνεται και τώρα μπορείτε να δείτε τις ευκαιρίες να ξεπετάγονατι ως λαμπροί φάροι φωτός.

3) Ξεκινάτε να τελειοποιείτε τις ενέργειες μέσα σας αλλά και έξω από εσάς

Ένας πραγματικός κύριος του εαυτού του είναι ένας κυρίαρχος των ενεργειών μέσα του και τριγύρω του.

Αυτό είναι ίσως μια από τις πιο ισχυρές εκδηλώσεις της αφύπνισης του εαυτού σας. Είμαστε κυρίως σε άγνοια και ασυναίσθητοι αυτών των ενεργειών. Μέσα από την αφύπνιση του εαυτού μας, γινόμαστε πολύ ευαίσθητοι από τις ανεπαίσθητες δυνάμεις και ενέργειες, όπως αυτές που προέρχονται από τις σκέψεις, τις προθέσεις (τις δικές σας και των άλλων), τα συναισθήματα, το σώμα, το περιβάλλον σας και την ψυχή σας.

Αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις ή περιοριστικές πεποιθήσεις, για παράδειγμα, δημιουργούν μπλοκαρίσματα στην ροή της ενέργειας. Είναι το ίδιο πράγμα με το να σας περιβάλλουν αρνητικοί άνθρωποι. Η κατάργηση των αποκλεισμών της ενέργειας και η αρμονική εργασία μαζί τους αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αφύπνιση του εαυτού μας.

4) Κάνετε δημιουργικές ιδέες

Είστε ευθυγραμμισμένοι με την αληθινή σας φύση, τα συναισθήματα και τη διαίσθησή σας. Το μυαλό σας είναι σε αρμονία με την καρδιά σας. Η εσωτερική σύγκρουση υποχωρεί. Αυτό ανοίγει τις πόρτες της δημιουργικότητας. Μπορείτε σιωπηρά να κατανοήσετε τη ματαιότητα της υπερ-ανάλυσης των προβλημάτων σας και να πατήσετε κατευθείαν στην πηγή της δημιουργικότητας που σας θρέφει με τις ιδέες, τις λύσεις και τις νέες προοπτικές που δεν θεωρούσατε πιθανές πριν.

5) Βλέπετε την αλλαγή με αισιοδοξία

Αρχίζετε να σχετίζεστε με τη ζωή σας με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι ενέργειές σας δεν εμποδίζονται από τους φόβους σας και την πολλή σκέψη. Μπορείτε να προσαρμοστειτε πιο ελεύθερα στις συνθήκες της ζωής και να είστε εντελώς άνετοι με την αλλαγή. Αυτό είναι επίσης δυνατόν, επειδή δεν έχετε μια περιορισμένη εικόνα του εαυτού και της ταυτότητάς σας. Η εικόνα του εαυτού σας συνεχώς ανανεώνεται καθώς προσαρμόζεστε στα μεταβαλλόμενα ρεύματα της ζωής.

Αγκαλιάζετε το πνεύμα του Φοίνικα καθώς νιώθετε ξαναγεννημένοι και ανανεώμενοι μέσα από κάθε σημείο καμπής στη ζωή σας.

6) Αντιλαμβάνεστε μια νέα ενέργεια που μπορεί να κάνει θετικές αλλαγές στη ζωή σας

Η αφύπνιση για το ποιοι πραγματικά είμαστε μας φέρνει μια νέα αίσθηση εμπιστοσύνης. Είστε ενδυναμωμμένοι από τη γνώση ότι αυτή η δημιουργική ενέργεια που σας υποκλέπτει σας προωθεί προς τα εμπρός και καθημερινά σας πάει όλο και πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωσή σας. Καταλαβαίνετε πώς αυτή η δημιουργική και θετική ενέργεια δημιουργεί τη ζωή και το πεπρωμένο σας. Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας ως δημιουργό και όχι σαν ένα απλό πλάσμα.

7) Αρχίζετε να βλέπετε τα κομμάτια να μπαίνουν στη θέση τους

Μια από τις μεγαλύτερες επιβραβεύσεις στην αφύπνιση του πραγματικού σας εαυτού είναι η ευκολία του πώς όλα μπαίνουν στη θέση τους. Γίνεται ολοένα και πιο ευκολότερο να ακολουθήσετε το σκοπό της ζωής σας και τους στόχους σας. Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο εύκολα, διότι γίνεστε ολοκληρωμένοι, σε αντίθεση με κάποιον που βιώνει έναν κατακερματισμένο εαυτό. Έχετε συνειδητοποιήσει περισσότερο την πολυδιάστατη συνείδησή σας και πώς ταιριάζετε απόλυτα σε έναν συμπαγή και διατηρητέο ιστό της ζωής.

Βλέπετε τα κομμάτια να μπαίνουν στη θέση τους και αυτό σας δίνει τεράστια εμπιστοσύνη, γαλήνη και ενδυνάμωση.

Αυτό είναι παρόμοιο με την ταοϊστική φιλοσοφία και την έννοια του Wu Wei (Δράση μέσω της μη-δράσης). Από τη στιγμή που δεν έχετε εσωτερικές τριβές και τις ενέργειες να σας εμποδίζουν, προσαρμόζεστε στη λειτουργία μιας ανώτερης αρχής τάξη – Τάο.

8) Τα πάντα σας ανανεώνουν

Αντί να αισθάνεστε παρασυρμένοι από τα ρεύματα της ζωής, θα αρχίσετε να αισθάνεστε ενεργοποιημένοι από ό,τι συμβαίνει στην καθημερινή ζωή σας – νέες εμπειρίες και συναντήσεις, να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας και τους άλλους, η αλλαγή και το άνοιγμα σε νέες ιδέες. Όλα γίνονται ένας καταλύτης και όχι ένα εμπόδιο προς την εκπλήρωση. Αντιλαμβάνεστε τη ζωή σας με μεγαλύτερη αισιοδοξία, ειρήνη και αποδοχή. Αρχίζετε να βλέπετε τη συγχρονικότητα και πράγματα να συμβαίνουν και να ξεδιπλώνονται μπροστά σας.

9) Το υποσυνείδητό σας δουλεύει για εσάς και όχι εναντίον σας

Απλοϊκά μιλώντας, το υποσυνείδητο μυαλό έχει γίνει κατανοητό ότι έχει διπλό χαρακτήρα. Από τη μία μεριά, ξεκλειδώνει δημιουργικές ιδέες που το συνειδητό μυαλό δε βλέπει. Από την άλλη πλευρά, θεωρείται ως πρώτη και αδάμαστη ψυχική ενέργεια που αναβλύζει ισχυρές παρορμήσεις ή καταπιεσμένα συναισθήματα που μπορούν να σαμποτάρουν το άτομο.

Ο αφυπνισμένος εαυτός είναι καθαρός από όλα τα ψυχολογικα και ψυχικά μπλοκαρίσματα που εκδηλώνονται μέσα από τους εθισμούς, τις καταπιέσεις, τις πολυπλοκότητες, κλπ. Είναι ανοιχτός, καθαρός και σε ισορροπία. Δεν υπάρχουν εμπόδια ή μπλοκαρίσματα. Το υποσυνείδητο μυαλό γίνεται μόνο ένας ισχυρός σύμμαχος. Δίχνει τα σημάδια και τις πληροφορίες στο σωστό χρόνο. Τα μηνύματά του είναι θετικά και βοηθητικά και όχι αρνητικά ή αυτοκαταστροφικά.

10) Αισθάνεσαι ολόκληρος και πλήρης (κι εκεί που θα πρέπει να είσαι)

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ως προεπιλογή αισθανόμαστε κατακερματισμένοι. Οι σκέψεις μας είναι κατακερματισμένες και εκτός συγχρονισμού με τα εσωτερικά κίνητρά μας. Οι στόχοι που ακολουθούμε επηρεάζονται ή επιβάλλονται από την κοινωνία και είναι σε σύγκρουση με τους αυθεντικούς μας στόχους και το πεπρωμένο μας. Ο κατακερματισμός αυτός δημιουργεί εσωτερική αναταραχή, δυσκολίες και εμπόδια. Μια σαφής εκδήλωση ενός αναγεννημένου εαυτού είναι το αίσθημα της πληρότητας.

Αισθάνεστε ότι είστε πάντα εκεί που θα πρέπει να είστε και ότι όλα είναι τέλεια με τον τρόπο που είναι. Δεν αγωνίζεστε πια και δεν τρέχετε πίσω από πράγματα και ιδέες που δεν ανήκουν σε σας. Είστε ένα με το σκοπό σας και με ό,τι κάνετε.

Μετάφραση: Βιολέτα Βαλερί – healinghome.gr

Πηγή: spiritscienceandmetaphysics.com

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.