Όταν το Ντάρμα καλεί – Πώς να ακούσετε την ψυχή σας

21-4

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, ξέροντας πλέον πως η ποιότητα δεν βελτιώνεται ανάλογα με το χρηματικό ποσό που θα διαθέσεις γι’ αυτήν. Το να αφιερώνουν όλο τους το είναι σε επίτευξη επαγγελματικών στόχων μοιάζει πια χωρίς νόημα, και επιπλέον, αυτή μονοδιάστατη προσέγγιση της ζωής τους αναγκάζει να στερούν τον εαυτό τους άλλα πράγματα, όπως η άθληση, η υγεία και γιατί όχι η απραξία, ο κενός χρόνος που απαιτείται για να σκεφτούν και να κατανοήσουν το περιβάλλον που οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής το μεταβάλλουν διαρκώς.

Πολλές φορές και για τους περισσότερους αυτή η μείωση της ταχύτητας και η δημιουργία ελεύθερου χρόνου χωρίς καμία υποχρέωση μοιάζει με αγκύλωση της ζωής, με κενό χωρίς νόημα, με θανατική απραξία. Τους πιάνει κρύος ιδρώτας στην ιδέα και μόνο ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας στιγμής που δεν θα έχουν να κάνουν κάτι, να ασχοληθούν με κάτι ώστε να περάσει η ώρα χωρίς να σκεφτούν, λες και η ζωή τους περνάει μέσα από την κόλαση του Δάντη και πρέπει να το βιώσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Μερικές φορές οι μοναχικές στιγμές, όπου τα πάντα σωπαίνουν και τότε πρέπει να ακούσεις τον εαυτό σου και μόνο μοιάζουν πιο επικίνδυνες από το να βρισκόμασταν στην καρδιά μιας μάχης με αληθινά πυρά. Νομίζουμε πως μπορούμε να χειριστούμε τα πάντα εκτός από το κενό, το τίποτα.

Κι όμως το διαφαινόμενο κενό μόνο κενό δεν είναι και φυσικά αυτό που έχει μέσα του δεν είναι το τίποτα. Αν εμείς φοβόμαστε το διάλογο με τον εαυτό μας αυτός δεν το φοβάται καθόλου, μας περιμένει μάλιστα, έχουμε να μιλήσουμε μαζί του από τότε που ήμασταν μικρά παιδιά, πριν αρχίσουν οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις να απομυζούν το χρόνο μας, τη σκέψη και τη ψυχή μας η οποία κυριολεκτικά χαραμίζεται σε εντελώς ανούσια και ποταπά πράγματα. Αφήστε την να μιλήσει και θα δείτε πως έχει πάρα πολλά πράγματα να σας πει.

Οι τέσσερις επιθυμίες τη ψυχής

Τα αρχαία βεδικά κείμενα περιγράφουν τις τέσσερις επιθυμίες της ψυχής. Τα τέσσερα purusharthas, ή τέσσερις σκοποί της ζωής, όπως είναι επίσης γνωστοί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με το προσωπικό, μοναδικό Jivatman μέρος της ψυχής μας και το άπειρο, απεριόριστο Paramatman μέρος της ψυχής μας.

  1. Ντάρμα: το καθήκον, ο σκοπός της ζωής σας
  2. Αρθα: ευημερία, η να εφοδιάζεστε μεε ότι έχει ανάγκη το Ντάρμα σας.
  3. Καμα: ευχαρίστηση, η ανταμοιβή της ζωής με το Ντάρμα.
  4. Μόκσα: απελευθέρωση ή ελευθερία

Το Ντάρμα σας, το καθήκον, ο σκοπός της ζωής σας. Ποιος είναι ο δικός σας.

Πώς να ακούσετε την ψυχή σας

Το πρόβλημα στην προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι ψάχνουμε για την απάντηση στο λάθος μέρος. Περιμένουμε εντός των υφιστάμενων πλαισίων αναφοράς μας. Επειδή αυτό είναι ό, τι γνωρίζουμε.

Ωστόσο κοιτώντας στο υπάρχον παλίσιο αναφοράς μας απλά επιβεβαιώνεται ο τρόπος σκέψεις μέσα από τον οποίο βλέπουμε την αλήθεια που αντιλαμβανόμαστε και αποτελεί το περιβάλλον μας – πριν αρχίσουμε να διερευνούμε την ιδέα ότι ίσως θα μπορούσαμε να ζήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Το υφιστάμενο πλαίσιο αναφοράς μας μάς λέει ότι μπορούμε να κάνουμε ό, τι άλλοι άνθρωποι έχουν ήδη κάνει. Και επειδή έχουμε ζήσει μέσα σε ένα πλαίσιο που δημιουργήθηκε από άλλους ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε κι εμείς, νομίζουμε ότι πρέπει να μείνει μέσα σε αυτό το κουτί της στενής θεώρησης και λογικής.

Κοιτάξτε κάπου αλλού

Για να βρείτε την απάντηση στο Ντάρμα σας πρέπει να κοιτάξετε κάπου αλλού. Πρέπει να βγείτε από το υπάρχον πλαίσιο αναφοράς που μας λέει ότι ο τρόπος για να κάνουμε κάτι είναι πολύ γραμμικός, αναλυτικός και λογικός. Πρέπει να βγει από το μυαλό και το σώμα μας.

Η ψυχή σας, το μη λεκτικό μέρος του εγκεφάλου σας, επικοινωνεί με εσάς μέσα από τη σωματική αίσθηση. Όταν κάνεις κάτι που δεν είναι σε ευθυγράμμιση με το Ντάρμα σου, αυτή η αίσθηση της έντασης, η δυσκολία στη ροή της αναπνοής και η κακή διάθεση, που πολλές φορές δεν μπορείτε να την αποδώσετε κάπου, προέρχονται από το μη-λεκτικό μέρος του εγκεφάλου σας και την ψυχή σας.

Ακρόαση

Όταν κάνετε κάτι που είναι ευθυγραμμισμένο με το Ντάρμα σας, τότε η αίσθηση της δύναμης, η ικανότητα, η άνεση και σιγουριά προέρχονται από το μη-λεκτικό μέρος του εγκεφάλου σας και τη ψυχή σας.

Πως θα ζωντανέψετε το Ντάρμα σας

Η μεγάλη απάντηση για το πως θα ζωντανέψετε το Ντάρμα σας είναι η εξής: να κάνετε περισσότερα πράγματα που σας φέρνουν ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ειρήνη με τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να εφαρμόσετε με ακρίβεια κάποιον ορισμό του Ντάρμα. Μπορεί να υπάρξει μόνο ακούγοντάς το. Η ψυχή σου ξέρει. Και εφόσον εξακολουθείτε αν ακούτε το σώμα σας, η ψυχή σας θα σας δείχνει τον τρόπο.

Η δύναμη που ψάχνετε να βρείτε έξω, βρίσκεται μέσα σας.

randomvibes.gr

Photo artist: betina la plante

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.